OLB Sports Blog

 • Een lesje geschiedenis

  Ik weet het, de zomer staat voor de deur, temperaturen lopen op en het laatste waar je nu aan denkt is in de schoolbanken zitten. Maar we gaan het vandaag eens hebben over waar het werken aan dat goddelijke lichaam en die summerbody nou eigenlijk vandaan komt.

  Als je denkt dat fitness een sport is van de afgelopen jaren zit je goed fout. Al in de 19e eeuw werd een vorm van de sport beoefend. Zo begon ene fransman genaamd Hippolyte Triat al in 1838 met het openen van commerciële gymnastiek zalen. Hier werd toen der tijd vooral gebruik van gemaakt door de grootverdieners. Deze zalen, de apparaten en het type oefeningen die er gedaan werden hadden vooral verwantschap met het circus en acrobatiek.

  Nu kan je zeggen, door de jaren heen is de sport fitness flink veranderd, en dat klopt. Maar een leuk feitje is wel dat de eerste versies van de krachttraining of fitnessapparaten zich al in 1906 voordeden. Ontwikkeld door Dr. Zander waren deze apparaten gericht op het individueel trainen van bepaalde spiergroepen. Iets wat je vandaag de dag nog wel eens voorbij hoort komen. ‘Let’s go chest day’ om maar even een voorbeeld te noemen.

  De populariteit van de sport fitness is echter pas iets van de laatste jaren. Er staan hier een aantal redenen voor centraal: modernisering en vermindering van fysieke uitdaging op werk, overvloed aan voedsel en de bijkomende verdikking en uiteraard het schoonheidsideaal wat een slank en welgevormd lichaam is. Gooi deze mengelmoes bij elkaar en er komt een antwoord uitrollen dat fitness heet. Maar onder dit antwoordt vallen natuurlijk meerdere vormen, zo heb je: aerobe, cardio, krachttraining, yoga, crossfit, bodybuilding en nog veel meer.

  Tegenwoordig zijn vormen als aerobe, cardio en krachttraining erg populair. Maar dat is lang niet altijd zo geweest. Vooral krachttraining of gematigde vormen van bodybuilding was in de jaren 70 een weinig gewaardeerde activiteit. Mannen die de sportvorm wel beoefende werden gezien als mannen met een minderwaardigheidscomplex. Later toen de sportvorm in populariteit toenam, leek het meer een activiteit voor homoseksuele mannen. Door vrouwen werd bodybuilding nauwelijks uitgevoerd. Bij vrouwen lag de nadruk vaak meer op aerobe trainingen met muziek en dans. De uiteindelijke acceptatie van de sportvorm bodybuilding heeft te maken met de wijze waarop het lichaam in toenemende maten gepresenteerd werd. Denk aan het strandleven, reclames en films waarbij steeds meer naakt te zien was.

  Tegenwoordig kunnen we wel stellen dat fitness is uitgegroeid tot een sociaal geaccepteerde sport. Sterker nog het is de meest beoefende sport in Nederland. Ongeveer 19% van de Nederlandse bevolking doet aan fitness. En geef ze eens ongelijk, het is heerlijk en met een groot aanbod aan verschillende vormen is er voor ieder wat wils. Dus waarom lees je dit bericht nog? Met je luie reet van de bank af en lekker zweten!

  Maak ons trots! 

 • O.L.B on tour Reflexx Gym

   

   

  Daar zijn we weer, de heren van O.L.B Sports gaan weer on tour. Voor degene die het nog niet hadden meegekregen, we hebben een nieuwe collega: Bram Jacobs. Bram doet de sportopleiding en is een rasechte kickbokser. Daarbij geeft en volgt hij zelf training bij Reflexx Gym. Hoog tijd voor de heren van Team O.L.B om aan de lijve te ondervinden wat zo’n training bij Reflexx inhoud.

  Aangekomen bij Reflexx Gym vlakbij het station van Presikhaaf heb je niet echt het idee dat je voor een kickboksschool staat. De borden laten je echter weten dat je er bent. De gym ligt letterlijk midden in een woonwijk en zonder de borden zou je het aanzien als een woonhuis met een iets te enthousiaste hobbyschuur.

  Goed. Eenmaal binnen aangekomen weet je voldoende. De wereld aan bokszakken, trainingsmaterialen, een winkeltje voor materialen en een kindergroep die aan het trainen is. Hier wordt hard getraind. Tijd voor de heren van O.L.B Sports om te laten zien wat ze kunnen.

  Nou zijn deze heren over het algemeen gericht op fitness. Waar Nicky regelmatig te vinden is aan de gewichten bij Indoor Action en Jeroen af en toe een bokszaktraining doet bij het Sportlokaal, is de echte techniek van het kickboksen nog ver te zoeken. Dat moet Chris van Venrooij ook gedacht hebben tijden het oefenen van de combinaties. Wanneer de combinatie aan de groep was voorgelegd, kwam de trainer nog even naar ons toe om de deze in alle rust nog een keer uit te leggen en voor te doen.

  Jab, directe, duiken, hoek, lowkick, directe en ga zo maar door. Op een gegeven moment weet je letterlijk niet meer wat links en rechts is. De truc is om de oefening eerst rustig te herhalen en vervolgens steeds het tempo iets op te voeren. Daarbij is het natuurlijk vooral belangrijk om te kijken en te luisteren naar wat je verteld wordt.

  Dan is het tijd voor het echte werk, sparren. Hier kom je er pas echt achter hoe weinig techniek je eigenlijk hebt. Bij het sparren is het zaak om rustig te blijven en vooral op je houding te letten, zo heeft Jeroen ondervonden. Hij was daarbij wel een beetje hardleers, er was een goeie trap van Bram, een duikeling en een botsing tegen de muur voor nodig om hem dat te laten inzien.

  Nicky had een andere aanpak. Door in het begin er meteen op te knallen met een aantal stevige hoeken dacht hij Bram van de wijs te brengen. Nicky heeft op het moment een blauw uitgeslagen been en loopt er in de winkel een beetje als Lucille Werner bij.

  Kortom les geleerd en een erg lekkere training gehad bij Reflexx Gym. We willen graag Chris, Bram en uiteraard de mede sporters bedanken voor de training!

 • Schoenen, schoenen en nog eens schoenen.

  Jup, het is eens tijd om het over die fitnessschoenen van je te hebben. Want zeg nou eerlijk, wat vindt je er nou helemaal zelf van?

    Nee even zonder gein.

   

  Nog veel te vaak zie ik mensen aan de zware gewichten trekken met hardloopschoenen aan. Daar gaat wat mis. Daar zijn ze niet voor bedoelt. Door dat enorme blok demping onder je schoenen heeft je lichaam geen stabiliteit, waardoor je:

  • Een verkeerde houding aanneemt

  Neem die hardloopschoen. Je koopt hem omdat je je conditie wil verbeteren. Je neemt jezelf voor 2x in de week te gaan lopen. Daar heb je uiteraard goede schoenen voor nodig. Voor je het weet sta je bij de specialist. Na een loopanalyse en wat vage medische termen leg je zonder blikken of blozen 100,- tot 300,- euro neer voor een paar schoenen. Want: ze moeten wel comfortabel zitten en uiteraard wil je geen blessures.

  Vervolgens gebruik je ze voor hetzelfde geld (letterlijk) voor je wekelijkse workout in de sportschool. Prima uiteraard als jij van plan bent 2uur op een loopband te lopen, maar voor de overige oefeningen zijn ze wat minder geschikt. Nou hoor ik je denken: hoezo? Het zijn toch sportschoenen? Jazeker, het zijn sportschoenen maar gericht op langdurig dezelfde beweging uitvoeren, niet op het 80 kilo squaten.

  Fitness is een vak apart als het om sportschoenen gaat. De moeilijkheid zit hem in het feit dat er talloze vormen zijn met elk zijn eigen bewegingen. Voor deze verschillende vormen worden dan ook verschillende soorten schoenen gemaakt. In het vervolg van dit blog licht ik het gebruik van sportschoenen toe bij: gewichtheffen, crossfit en krachttraining.

   

  Goed, gewichtheffen. Een erg intensieve sport waarbij het erom draait om zoveel mogelijk gewicht van de grond te tillen. Denk aan oefeningen als deadlift, clean & jerk en snatchen. De oefeningen hebben allen één ding gemeen: het zijn statische oefeningen. Er wordt in deze sportvorm weinig gesprongen of gerend het is puur gewichten van de grond af krijgen.

  Om die reden zijn de schoenen die hierbij gebruikt worden (weightlifters) stug en vooral erg stevig. Het draait er hierbij namelijk om dat de sporten een goede balans en goede stabiliteit heeft. Daarom zijn de schoenen vaak plat met een kleine verhoging in de hak. Daarnaast is er vaak spraken van een extra sluitingssysteem waardoor de schoen extra strak gezet kan worden.

   

  Ben je in de sportschool vooral bezig met statische oefeningen? Dan is het de moeite waard een keer naar lifters te kijken.

  Dan, crossfit. Hate it or love it. Crossfit is een vorm van fitness waarbij verschillende elementen uit andere vormen van fitness worden gecombineerd (vandaar cross- fit). Zo kan er gedacht worden aan een onderdeel gewichtheffen maar ook rennen, fietsen, springen, touwklimmen, pull ups en ga zo nog maar even door. Een crossfit schoen is dan ook een schoen die het meest dichtbij een allround fitness schoen komt. Één probleem, ze zijn niet goedkoop. In de wereld van crossfit zijn er duidelijk twee schoenen die erbovenuit schieten: de Reebok Nano en de Nike Metcon. Daarnaast zijn er nog meer merken als Innov8 en NoBull die zich op de crossfit markt richten. Eigenschappen van deze schoenen komen overeen met de hiervoor genoemde lifters. De schoenen hebben vrijwel geen demping, een kleine verhoging in de hak en zijn veelal gericht op het bieden van stabiliteit. Grote verschil is echter dat het bovenwerk van deze schoenen lekker soepel is. En daarbij is de zool ook nog een stuk bewegelijker. Hierdoor kan er naast de statische oefeningen ook bijvoorbeeld gerend of gesprongen worden met de schoen.

  Dit soort schoenen zijn aan te raden voor iedereen in de sportschool, omdat het een vrijwel multifunctionele schoen is. Oké, je moet er geen 5 km op gaan hardlopen maar daar heb je die hardloopschoenen van je voor.

  Tot slot: krachttraining. Met krachttraining bedoelen we de training die bedoelt is om de spieren op te pompen, beetje richting het bodybuilden. Vaak is de vorm van training een combinatie van gewichten bijvoorbeeld dumbells en cardio. Oké, wie hou ik voor de gek, niemand doet aan cardio.  In de training is vaak spraken van een afwisseling van losse gewichten en apparaten. Over de apparaten kunnen we kort zijn: de schoenen zijn niet heel relevant behalve bij de leggpress, daar kan je het beste schoenen met een platte zool of zelfs op je blote voeten op trainen. Ook bij de losse gewichten is het niet heel erg relevant. Wel moet je opletten bij bijvoorbeeld de deadlift en quat dat je goed stabiel kan staan. Hiervoor zouden bijvoorbeeld crossfit schoenen gebruikt kunnen worden of gewoon lekker op je blote stinkpoten.

   

   

   

  Dit was mijn zegje over het fenomeen fitness schoenen, hoop dat je er wat aan hebt gehad en uiteraard succes met je training!

 • Kickboxing Arnhem

  O.L.B Sports On tour

  ‘My way or the high way’

  Daar zijn we weer, O.L.B Sports on tour. Het blog waarbij Nicky en Jeroen de sportscholen in Arnhem en omstreken afgaan om ervaringen bij de sportscholen met jullie te delen. Het is inmiddels al november en we mogen dan wel stellen dat we zijn bijgekomen van de krachttraining bij Underground gym. Tijd voor een nieuwe uitdaging, en wel bij een begrip als het gaat om de kickboks sport in Arnhem.

  We zijn deze maand te gast bij Fred Royers van Kickboxing Arnhem. De meeste mensen die in Arnhem en omstreken iets te maken heeft met kickboks heeft wel van deze trainer gehoord. Fred is in het verleden karateka geweest maar heeft de overstap gemaakt naar het kickboksen. Hierin heeft hij in verschillende landen aan wedstrijden meegedaan en werd hij bijvoorbeeld in Frankrijk le gladiateur genoemd. Na zijn sportieve carrière die hij helaas vroegtijdig heeft moeten stoppen wegens een blessure is hij onder meer actief geweest als trainer en commentator bij Eurosport.

  Je kan uiteraard stellen dat kickboxing Arnhem een sportschool is met historie. Gevestigd aan het Kazerneplein in Klarendal, worden de lessen gegeven in het gebouw van basisschool Kunstrijk. Van buiten is het er vrij moeilijk aan af te zien dat hier het grote Kickboxing Arnhem zit. Dat veranderd als je de gang op de tweede verdieping inloopt waar Kickboxing Arnhem zit. De muur hangt vol met foto’s met daarop grote namen die onder training van Fred Royers hebben getraind. Denk bijvoorbeeld aan Jan Wessels, Jimmy Eimers en natuurlijk Boy Boy Martin.

  Verder kenmerkt de sportzaal zich als een echte kickbokszaal, met aan de zijkant spiegels, bokszakken en uiteraard kan de ring niet ontbreken. Nu is het zooitje ongeregeld van O.L.B Sports uiteraard bekend met kickboksen. Met onder andere een proefles bij Selfdefence4all, regelmatig deelnemen aan een bokzaktraining en uiteraard veelvoudige kennis van de artikelen mogen we stellen dat wij er aardig wat vanaf weten. Maar kennis van artikelen en zo hier en daar een bokszaktraining volgen gaat je bij Fred Royers niet echt verder helpen zullen we later op de avond ontdekken.

  Goed, genoeg gelult. Tijd om te trainen. De techniektraining begint uiteraard met een traditionele groet naar Fred toe. Nadien begint het met schaduwboksen om even warm te worden. Normaal tijdens het schaduwboksen zal niet zoveel gekeken worden naar techniek. Bij Fred Royers is dit anders, ook hier wordt al even gekeken naar je houding en de beweging die je maakt. De heren van O.L.B (en tevens alle beginners) zijn hierbij natuurlijk meteen de lul, want je wordt vooraan gezet bij de spiegel zodat Fred je goed in de gaten kan houden. Na enige aanwijzingen en goed warm te zijn gaan we door naar het tweede onderdeel, namelijk schaduwboksen 1vs.1.

  Bij het schaduwboksen is het handig voor een beginner (kunnen we na de les zeggen) om eerst rustig te beginnen en de beweging onder de knie te krijgen. Als we ons dit even eerder hadden gerealiseerd had het een flinke bult en een enkel gescheeld. Maargoed leerpuntje voor de volgende keer.

   

  Verder moet je uitkijken wanneer Fred naast je komt staan. Vaak betekent het dat je iets fout doet. Om een voorbeeld te noemen, was mijn techniek om het even zacht uit te drukken nou niet je van het. Mijn dekking was na elke stoot veel te laag. Dat je dekking te laag is wordt je duidelijk gemaakt door een klap waar de dekking hoort te zitten, in mijn geval mijn gezicht. Zo wordt je de techniek die je nodig hebt bij het kickboksen even goed duidelijk gemaakt.

  Tot slot van de les wordt er afgesloten met een rondje vrij sparren. Dit betekent sparren om te reageren op elkaars bewegingen, niet alsof je leven ervan af hangt zeg maar. Ook een leermomentje voor de volgende keer want zo vaak krijg je niet de kans om je collega een pak rammel te geven. Dus waarschijnlijk iets te ijverig erin gegaan en dat merk je de volgende dag.

  We kunnen stellen dat de training van Fred Royers van hoge kwaliteit is waarbij echt goed gekeken wordt naar de techniek die nodig is voor kickboksen. Belangrijke notitie hierbij is dat je niet te enthousiast moet beginnen maar vooral luisteren. Zoals Fred Royers zou zeggen: ‘my way or the high way’.

  Graag willen we Fred Royers en Mathijs Hellegers bedanken voor de leerzame training!

 • There is no school like oldschool.

  Uitgelicht: 1916.

  Het is tijd om even wat verdiepende informatie te geven over het merk 1916. Want waarom heet het eigenlijk 1916? Wat doet 1916 en wat is eigenlijk het verhaal erachter??

  O.L.B Sports.

  Het merk 1916 is in het leven gebracht door onze eigen O.L.B Sports. Natuurlijk al lange tijd bekend in Arnhem als de winkel waar je terecht kan voor je vechtsportartikelen. Hoelang? Nou sinds 1916. Dat lees je goed, O.L.B Sports bestaat sinds 1916 en om dit te vieren heeft de winkel een eigen merk in het leven gebracht met een uiterst bijpassende naam.

  Zoals gezegd en geschreven bestaat O.L.B Sports al een aardige tijd. Je mag er dan ook vanuit gaan, dat het zooitje ongeregeld wat daar in de winkel staat, je aardig wat kan vertellen over bokshandschoenen en andere benodigdheden, waarmee jij zorgeloos tegen een bokszak aan kan rammen.

  Maar er is meer. O.L.B Sports is door de jaren heen nauw betrokken geweest met de ontwikkeling van bokshandschoenen. Door onder meer feedback van trainers en klanten heeft O.L.B handschoenen laten ontwikkelen met een erg prettige pasvorm en goede kwaliteit. Deze kennis heeft zich doorgezet naar de ontwikkeling van de nieuwe 1916 lijn die we uiteraard met trots presenteren.

  Clean look.

  Oké, leuk en aardig dat jullie een heel verhaal bij het merk 1916 hebben bedacht, maar wat maakt dit merk nou speciaal? Nou, eigenlijk helemaal niks. Bij de ontwikkeling van de handschoen is juist niks speciaals gedaan. We zijn gegaan voor een clean look zwarte handschoen die vooral lekker moet zitten en van goede kwaliteit is. Zeg maar back to basic of te wel oldschool.

  De collectie van 1916 bestaat op dit moment nog uit twee soorten handschoenen, twee soorten scheenbeschermers en een kickboksbroek. In de toekomst gaan we deze collecties uiteraard nog uitbreiden dus hou ons in de gaten. Tot nu toe bestaat de collectie uit een kunststof handschoen voor beginners met bijpassende velcro scheenbeschermer en een volledig leren handschoen met bijpassende skintex scheenbeschermers.

  Wil je meer weten? Of wil je de collectie met eigen ogen zien? Kom dan naar O.L.B Sports!

   

  Klik hier voor onze 1916 collectie!

 • OLB on tour underground gym

  ‘No nonsense, keihard trainen en vooral letten op de uitvoering. Dat is de filosofie’

  Het is alweer even geleden maar het is dan weer tijd voor een nieuwe O.L.B Sports on tour. Vandaag zijn Nicky en ik te gast bij Meinerswijk in Arnhem. Deze omgeving staat natuurlijk vooral bekend om de stadsblokken waar bijvoorbeeld Free your mind en binnenkort een obstacle run wordt gehouden, but more on that later. Maar is tevens de thuisbasis van Underground Gym waar keihard getraind wordt.

  Meinerswijk ligt pal naast de rijn aan de overkant van het stadscentrum van Arnhem. In een oude loods naast de paintbalvereniging van Arnhem vindt je Underground Gym. De omgeving is toonaangevend waar de gym voor staat, namelijk: no nonsense, keihard maar vooral ook goed trainen.

  Bij binnenkomst in de gym wordt de toon meteen gezet. Geen grote merken, geen groot park met fitnessapparaten waar mensen oefenloos aan het trainen zijn maar een open ruimte met aan de zijkant rekken die een beetje doen denken aan het oude apenkooien op de basisschool. Een grote collectie kettlebels, dumbells maar ook materiaal wat je niet vaak tegenkomt. Denk aan zandzakken, sleeën, tractorbanden, hamers. Alles duidt erop dat hier lekker getraind wordt.

  We worden welkom geheten door Benhur terwijl op de achtergrond krachttraining en zaktraining wordt gegeven. Na een kort gesprekje is het tijd om ons klaar te maken voor de mainevent van de avond:

  underground gym

  POMPEN!

  We worden meegenomen naar een schoolbord waar de workout van vanavond klaar staat. Wat blijkt, het is niet je standaard workout met een kettlebell, stang en andere poespas. Nee we mogen ons gaan uitleven met een slee en met een hamer rammen op een traktorband. En de nadruk blijft uiteraard liggen op je core met oefeningen zoals een goblet squat, deadlift en planken.

  underground gym

  Kortom je kan de spierpijn van overmorgen al voelen.

  We worden in de training ondersteund door Benhur en een drietal stagaires van het CIOS. En als ik zeg ondersteund bedoel ik ook echt ondersteund. Tijdens de workout wordt je goed gecoached over onder meer je houding en de uitvoer van je oefeningen zodat je geen onnodige blessures opneemt.

  Wat verder opvalt is dat er tijdens de workout geen tijdsdruk wordt opgelegd. Waar je tijdens een WOD vaak wordt vertelt dat je binnen drie kwartier zoveel mogelijk oefeningen gedaan moet hebben wordt hier lekker rustig aan gedaan en heerst er een relaxte sfeer. Je bent bezig met je eigen kracht oefeningen legt de nadruk op je uitvoer. Liever dat je wat langer doet over je oefening maar een goede uitvoer dan gehaast en afgeraffeld werk.

  Kwaliteit dus

  We willen graag Benhur, stagaires en uiteraard de medesporters bedanken voor de heerlijke workout

  Underground gym

 • Bokshandschoenen, waar let ik op?

  Bokshandschoenen, the basics

  Stel: je bent opzoek naar een manier om fit te worden. Daarbij wil je graag alle frustraties van de dag even van je afslaan en binnen een uurtje helemaal kapot gaan. Het lijkt erop dat een lesje boksen echt wat voor jou is. Vol goede moed en met het liedje ‘eye of the tiger’ in je achterhoofd meld je je aan bij een boksschool of doe je mee aan een proefles bij je sportschool. Inderdaad ben je na een uur gesloopt en besef je dat het wel een erg leuke manier van trainen.

  Dan nu het dilemma: hoe vind ik de juiste materialen?

   

  Uiteraard kun je ervoor kiezen om bokshandschoenen te blijven lenen bij je sportschool. Echter komt er een lucht van deze spullen alsof ze 6 jaar het daglicht niet hebben gezien. Een beter idee is wellicht het aanschaffen van eigen spullen. Wel kan ik je nu alvast vertellen dat er ontzettend veel keus is en je even wat basiskennis nodig hebt om de juiste spullen voor jouw training te vinden.Naar mijn idee heb je twee keuzes. Of je houdt je concentratie er even bij en leest de rest van dit bericht. Of je gaat naar de meest dichtbij zijnde vechtsportwinkel (toevallig weet ik dat er een goede zit op de steenstraat in Arnhem).
  First things first. Om de juiste materialen te vinden voor jouw training is het zaak even het één en ander op een rijtje te zetten. Stel jezelf van te voren de volgende vragen.
  - Wat voor soort trainingen wil ik gaan volgen?
  - Hoe intensief of hoe vaak in de week wil ik gaan trainen?
  Heb je dit helder voor jezelf? Mooi! Dan kunnen we het nu eindelijk gaan praten over de juiste bokshandschoen voor jouw training.
  Bij de keus voor bokshandschoenen zijn er in principe twee dingen waar je op moet letten. Namelijk het materiaal van de handschoen (deze is verantwoordelijk voor de prijs) en de maat van de handschoen.
   Nu hoor ik je denken, nu kan je wel populair doen met je sportblog maar ik heb een mooi paartje adidas handschoenen gezien op internet tegen een lage prijs. Ik bestel drie verschillende maten, kijk welke mij het beste zit en stuur de rest wel weer terug. Klaar is Kees.

  FOUT.

  Vaak zijn handschoenen die tegen een lage prijs worden aangeboden op internet kunststofhandschoenen. Je hebt bij bokshandschoenen twee keuzes in materialen, namelijk: kunststof of leren handschoenen. Leren handschoenen hebben over het algemeen een betere kwaliteit en scheuren minder snel. Kunststofhandschoenen zijn prima te dragen als je er bijvoorbeeld voor kiest om 1 keer per week te gaan trainen. Maar hou rekening met het feit dat deze sneller kapot gaan. Bij een volledig leren handschoen weet je altijd dat je goed zit.

  Daarnaast is het aan te raden even goed te kijken naar de maat. In tegenstelling tot je gebruikelijke maten: S, M, L, hanteren bokshandschoenen zwaarte maten bijvoorbeeld: 10oz, 12oz, 14oz. Deze maten vertellen je niet hoe groot de handschoen is maar hoeveel vulling er in de handschoen zit. Er wordt namelijk vanuit gegaan hoe groter iemand is, hoe harder iemand slaat. Om verwondingen tijdens het sparren te voorkomen zijn er richtlijnen voor het type handschoen wat hierbij gebruikt wordt. De vuistregel (hehe) hierbij is dat een volwassen vrouw minimaal 12oz draagt en volwassen mannen tot 90 kilo minimaal 14oz (boven de 90 kilo 16oz) dragen om te voorkomen dat je te snel door de handschoen heen slaat.

  Mocht je nou alleen bokszaktraining gaan doen heb je in principe niet zoveel te maken met de verschillende zwaarte maten. Sterker nog je kan ervoor kiezen speciale bokszakhandschoenen aan te schaffen of zelfs met MMA handschoenen aan de slag te gaan. Een bokszak voelt immers over het algemeen niet zoveel. Wel is het aan te raden wanneer je met normale bokshandschoenen aan de slag te gaan de richtlijnen van hierboven aan te houden. Het is namelijk zo hoe meer padding je hebt hoe minder makkelijk je de handschoen kapot slaat.

  Dit was in het kort even de basics over bokshandschoenen. Waarom nou die vragen in het begin? Nou wanneer je vaker dan twee keer per week gaat trainen is het aan te raden een kwalitatief betere handschoen te pakken dan bij bijvoorbeeld één á twee keer per week. Een goede kunststof handschoen begint over het algemeen vanaf de 40 euro. Een goede volledig leren handschoen zit meestal op een prijsklasse van 60 tot 90 euro.

  De vraag wat je precies gaat doen is altijd een goede om jezelf af te vragen. Zoals ik hiervoor al zei kan je met alleen zaktraining ook goed uit te voeten met bijvoorbeeld zakhandschoenen. Deze mogen absoluut niet gebruikt worden met sparren maar zijn in verhouding goedkoper dan een reguliere bokshandschoen.

  Daarnaast is er natuurlijk nog het verschil tussen een bokshandschoen en een kickbokshandschoen. Bij een bokshandschoen zit de demping van de handschoen veelal voorin de handschoen, waar deze bij een kickbokshandschoen verdeelt zit over de volledige handschoen. Vaak zijn kickbokshandschoenen iets steviger opgebouwd en bokshandschoenen iets bewegelijker. Daarbij wordt gesteld dat kickbokshandschoenen prima voor boksen gebruikt kunnen worden maar het minder aan te raden is om bokshandschoenen te gebruiken voor kickbox.

  Mocht je je grijze joggingpak nou al klaar liggen, een afspraak met de plaatselijke slager om tegen de karkassen aan te slaan en wil je de nieuwe rocky worden. Kortom, ben jij klaar voor het echte werk? Dan zijn er top model handschoenen van thaise makelij vanaf een euro of 100. Ook deze zijn volledig van leer gemaakt maar in vergelijking met de andere leren handschoenen is de voering van deze handschoen beter opgebouwd waardoor de vulling van de handschoen langer mee gaat.

  Tot slot nog even dit: de vechtsport kent een aantal grote merken binnen de sport. Een paar bekende merken zijn bijvoorbeeld Everlast of Londsdale. Een paar andere namen die groot zijn in bijvoorbeeld top modellen zijn: King, Twins en Booster. Deze staan vooral bekend om de topmodel handschoenen die van zeer goede kwaliteit zijn. Ook kennen deze merken enkele kunststofmodel uitvoeringen die van redelijke kwaliteit zijn maar niet te vergelijken met de topmodellen. Joya is een merk die kunststofmodellen, goede midden varianten en topmodellen voert.

  Elk van deze merken kent verschillende modellen handschoenen. De beste manier om erachter te komen welke handschoen jou het lekkerste zit is om het één en ander uit te proberen.

  Veel succes met het uitzoeken van jou ideale handschoen en vooral veel plezier met trainen.

   

 • OLB on tour Selfdefence4all

  Deze keer zijn we voor onze on tour blog helemaal afgereisd naar het altijd mooie Doetinchem om eigenhandig de lessen van Peter Knoop van Selfdefence4all mee te maken. Vol goede moed gaan we op weg. Met de proeflessen van Het Sportlokaal en Indooraction nog fris in het geheugen denken we redelijk goed voorbereid te zijn op deze volgende uitdaging!

  Selfdefence4all is een initiatief van Peter Knoop, zij geloven in een gezonde levenstijl en geven cursussen voor het onderhouden van een goede en gezonde levensstijl. De thema’s die centraal staan zijn weerbaarheid, gezondheid, zelfverdediging en een goede afwisseling tussen kracht en cardio. We kennen Sharen en Peter erg goed van de winkel en zijn dan ook erg benieuwd wat de training ons gaat bieden. (uiteraard hopen we de volgende dag weer gewoon normaal aan het werk te kunnen).

  De locatie van selfdefence4all is vrij makkelijk te vinden en ziet er op het eerste gezicht indrukwekkend uit. Je ziet al gelijk dat er een scheiding is tussen en zit/uitrust gedeelte en de trainingszaal. Wanneer wij aankomen zijn de kinderen nog aan het trainen, maar vergis je niet het gaat er hard aan toe. Ergens begin ik me af te vragen of het wellicht een beter idee was hier een keer bij mee te doen in plaats van de volwassen groep.

  Bij binnenkomst worden we vriendelijk begroet door Sharen en krijgen we een tour door de sportschool. Ze hebben een mooie winkel waar je alles wat je nodig hebt op het gebied van zelfverdediging kan vinden. Daarnaast is er een wel bekende wall of fame waar de foto’s van alle wedstrijdvechters te vinden zijn.

  Nadat we ons hebben klaargemaakt, de leenhandschoenen en scheenbeschermers in ontvangst hebben genomen en even mentaal hebben voorbereid op het pak slaag wat we gaan krijgen zijn we er klaar voor. Na een korte introductie waar we worden toegesproken door Peter en de nieuwe deelnemers even worden voorgesteld gaan we direct aan de slag.

  Eerst worden een aantal combinaties kort toegelicht door Peter waarna je zelf aan de slag mag gaan. Deze combinaties worden in de loop van de training steeds verder uitgebreid. Na de combinaties is het tijd voor het echte werk, sparren. Je wordt voor ongeveer een minuut losgelaten en je mag je eigen combinaties bepalen. Hierbij wordt gerouleerd met sparringpartners waardoor je telkens tegenover een nieuw gezicht komt te staan.

  Om het sparren even kort samen te vatten:

  • Zorg dat je een bitje bij je hebt
  • Een tok is geen overbodige luxe……..
  • Beware of high kicks
  • Heb geen vooroordelen

   

   

   

  Al met al kunnen we stellen dat de training bij Selfdefense4all een heerlijke en leerzame workout is. De training wordt prima verzorgd door Peter en Sharen en hiervoor willen we ze uiteraard even bedanken.  

 • OLB Sports on tour Indoor Action

  OLB Sports on tour, deze keer te gast bij Indooraction

  Indoor Action is een grote sportschool gevestigd aan de Boekhorstenstraat 75 te Arnhem.
  Bij binnenkomst zie je al een glimp van de grootte van de sportschool, met een grote bar en lounchruimte waar het gemiddelde cafe u tegen zegt. We zijn vandaag te gast voor een van de groepslessen die door de sportschool worden aangeboden. En als ik zeg een van de kan ik net zo goed zeggen een van de vele want de diversiteit in groepslessen is groot, enkele voorbeelden zijn: yoga, spinning, zumba, bodypump, W.O.D en nog veel meer.

  indoor

   

  We hebben gekozen voor een lesje kickbox, wat wel redelijk in het straatje van O.L.B Sports ligt. Vol goede moed en bijgekomen van de vorige keer O.L.B Sports on tour betreden we Indoor. Na het aanmelden en het afhalen van het bonnetje (belangrijk, dit is je toelatingsbewijs) gaan we door naar de kleedkamer. En wat voor eentje, ik woon kleiner.

  Na het omkleden, omdoen van de boks bandage en hard nodige mentale voorbereiding zijn we er helemaal klaar voor. We worden welkom geheten en pakken een paar handschoenen uit de bak leenhandschoenen. Ik hoef jullie uiteraard niet te vertellen dat leenhandschoenen over het algemeen niet echt bekend staan om de lekkere geur die ervan af komt. Toevallig is er een sportzaakje in de buurt die zowel eigen bokshandschoenen als een spray verkoopt tegen de stank.

  indoor2

  Okee, genoeg reclame. Na de benodigde materialen verzamelt te hebben en ons tactisch ergens achter in de zaal gepositioneerd te hebben worden we naar voren geroepen omdat we nieuwelingen zijn. Hier wordt ons de basis van de oefeningen nog even goed uitgelegd en wordt ons verteld dat als we het tempo niet bij kunnen houden dat niet erg is. Leuk en aardig maar we hebben natuurlijk wel de naam van een bepaalde sportzaak in de Steenstraat hoog te houden.

  Dan is het tijd om daadwerkelijk eens wat te gaan doen. De muziek wordt gestart en de eerste oefeningen worden toegelicht. Met zijn tweeen hanteer je een bokszak waarbij je elkaar afwisselt. De een houdt de bokszak vast de ander mag de oefeningen uitvoeren. Wat erg rustig begint waarbij je het gevoel krijgt dat de spierpijn de volgende dag wel eens zou kunnen meevallen. Worden de oefeningen verder uitgebreid met onder meer stoten, trappen, squads en opdrukken. Omdat het met een aardig tempo achter elkaar door wordt afgewisseld, komt de vermoeidheid er goed in. Dan roept Rob, ja jongens! Tien keer opdrukken en dan even pauze. Heh heh even op adem komen, wel een flinke workout, om er daarna achter te komen dat dit de warming up was.

  Toen begon het echte werk. Er werd door de workout heen benadrukt dat je je handen hoog moest houden. In het begin natuurlijk appeltje eitje. Na een half uurtje sporten begint het toch al wat lastiger te worden en de volgende dag moet je een oud vrouwtje in de supermarkt vragen of ze wellicht het product van de bovenste plank wil pakken. Verder was het een heerlijke workout, waarbij je net als bij de warming up, om en om combinaties uitoefent op de bokszak en de ander deze vasthoudt. Uiteraard is het de taak om het leven van degene die de bokszak vasthoud zo moeilijk mogelijk te maken en je moet niet raar opkijken als er een bokszak omvalt.

  indoor3

  Verwacht niet dat je na een lesje een volwaardig kickboxer bent (een bepaalde medewerker van een bepaalde sportzaak had hier slechte ervaringen mee). De training is een lekkere workout die zich vooral richt op je uithoudingsvermogen en in iets mindere maten op techniek.

  Graag bedanken we Anton en Rob van indooraction voor de deelname en het geven van de les kickbox!

 • O.L.B On Tour Sportlokaal

  Het Sportlokaal

  Het is tijd voor sportschool van de maand, maandelijks gaat O.L.B op bezoek bij een sportschool in de omgeving Arnhem om aan de lijve te ondervinden wat de sportschool te bieden heeft. Deze maand zijn we te gast bij Het Sportlokaal, te vinden op Velperweg 27 te Arnhem.

  sportlokaal

   

   

  Het Sportlokaal is een vintage sportschool met een minimalistische uitstraling. Het sfeertje brengt je weer even terug naar de gymles in de brugklas. Het enige wat mist is die ene pestkop die je op dit moment graag even als sparringspartner tegenover je hebt staan en natuurlijk je allereerste liefde juffrouw Toos. De sportschool staat vol met oude attributen zoals een bok, banken en oude bokshandschoenen. Het brengt je terug naar een tijd waar de boten nog van hout waren en de mannen van staal. En dit is dan ook precies waar de sportschool voor staat. Geen geavanceerde fitnessapparatuur maar trainen met je eigen lichaamsgewicht, kleine hulpmiddelen en gewichten.

  De opdracht die we deze maand hebben meegekregen is het overleven van een proeflesje crossgym gegeven door Gerrit. Met we wordt bedoelt, Nicky die over het algemeen veelvoudig in de sportschool te vinden is en Jeroen die sinds kort boven de pub woont en daar is eigenlijk alles wel mee gezegd. Eigenlijk hebben we geen idee wat ons te wachten staat, we kennen het crossfit principe waarbij een circuit wordt uitgezet en je voor een bepaalde tijd een aantal oefeningen voorgeschoteld krijgt. Dit zijn over het algemeen oefeningen met eigen lichaamsgewicht of voor de gevorderde crossfitter oefeningen met gewichten zoals bijvoorbeeld snatches.

  We zijn benieuwd.

  Wie denkt met een proeflesje crossgym een makkelijke avond te hebben komt waarschijnlijk bedrogen uit. Zowel voor de gevorderde sporter als beginneling is dit een ware uitdaging. Het begint met drie rondes van 10 lounges, 10 push ups en 10 dips, klinkt vrij gemakkelijk en je bedenkt je dat de spierpijn morgen nog best wel eens mee kan vallen. Dan realiseer je je dat dit de warming up is en het echte werk nog niet eens is begonnen.

  sportlokaal 2

  Dan wordt je meegenomen naar de achterkant van het sportlokaal waar een schoolbord te zien is. Hier is in 13 regels te lezen waar je de komende drie kwartier druk mee bent. Om even in te spelen op de actualiteit van de dag had de trainer ervoor gekozen om het nummer 34 centraal te zetten. Dit heeft te maken met het vreselijke nieuws dat voetballer Abdelhak Nouri blijvende hersenschade heeft en rugnummer 34 droeg. #staystrongappie Voor ons betekent het dat elke oefening die op het bord stond wel 34 keer op een rij uitgevoerd moest worden.  UITDAGING

   

  Een werknemer van O.L.B Sports heeft natuurlijk wel zijn reputatie die hij hoog moet houden. Dus zonder gejammer en vol goede moed beginnen we aan de eerste paar oefeningen. Lekker tempotje erin en gaan met die banaan. Na twee minuten roept Gerrit: ja jongens daar gaan we 3 burpees. Fijn voor de afwisseling en we gaan weer door, geen probleem. Na 10 minuten zo bezig te zijn geweest gaan de oefeningen toch wat minder makkelijk dan voorheen en de burpees die om de twee minuten uitgevoerd worden zijn nu veranderd van een welkome afwisseling naar een ware uitputtingsslag, vooral als je vlak daarvoor 34 push ups hebt moeten doen. Maar we representeren O.L.B Spors dus we gaan door. Tegen de twintig minuten begin je je af te vragen waarom je in godsnaam hebt ingestemd dit te doen. Net wanneer je jouw levensbeslissingen en keuzes eens overdenkt en van plan bent na de proefles meteen naar randstand te bellen of ze misschien een andere baan beschikbaar hebben, komt Gerrit met de volgende mededeling: kom maar jongens 3 burpees.

  sportlokaal 3

  Om een lang verhaal kort te maken, hou jij van een lekkere uitdaging, afwisseling en jezelf volledig tot het uiterste pushen. Dan raden wij aan om een keer lekker te sporten bij het sportlokaal. Je kunt variëren in groeplessen van kickbox, crossgym, spinning, pilates, yoga, hardlopen, senioren fitness (wellicht een idee voor de volgende proefles) en nog veel meer.

  Graag bedanken Gerrit en natuurlijk het sportlokaal voor de unieke en ervaring (en de spierpijn).

  sportlokaal 4

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Artikelen 1 tot 10 van 11 in totaal

Pagina:
 1. 1
 2. 2